Bier smaakwiel - Bruut Bier

Het biersmaakwiel helpt bij de smaakanalyse van bier en bij het herkennen van brouwfouten.
29 September 2017

In bier komen een zeer groot aantal smaken en aroma’s voor. Sommige ervan kun je zowel proeven als ruiken. Er zijn reeds 600 verschillende stoffen ontdekt in bier (gedetermineerd) en er zullen de komende tijd nog veel meer smaken gedetermineerd worden.

Niet al deze stoffen komen tegelijk in een bier voor. Het kan ook voorkomen dat de concentratie van een stof beneden de (smaak)drempelwaarde ligt. De stof is dan wel aanwezig in het bier, maar de concentratie ervan is zo laag, dat je het niet kunt waarnemen met je zintuigen.

Bier liefhebbers en brouwers zijn in staat veel verschillende aroma’s te onderscheiden in bier. Ook kun je fouten die in het brouwproces gemaakt zijn bijna altijd terug te vinden in de smaak van het bier. Brouwfouten en de daarbij behorende smaakafwijkingen zijn onwenselijk.

In commerciële bieren, veelal van kleinere brouwerijen, kunnen smaakafwijkingen voorkomen. Het is erg leuk om beter te leren proeven en verschillende aroma’s en brouwfouten te herkennen in bier. Indien je zelf een technisch perfect bier wilt leren brouwen, is het zeker aan te raden om jezelf te bekwamen in de vrolijke bezigheid van bierdegustatie.

Het biersmaakwiel helpt ons bij het vaststellen van smaken in bier.

f18c69b804e60050cca7a4bdaea9770f.jpg