Bruut Bier logo

Nieuws

Amsterdams Witbier

Share:

Top 3 - Amsterdamse witbieren voor horeca 2024

Of het nu regent of niet: zomer in Amsterdam is volop genieten. Maar beter nog wordt het op zonnige dagen, dat zijn de dagen waarop het acuut gaat kriebelen in de stad. De straten, terassen, parken en grachten stomen vol met dorstige figuren. Een perfect bier om zulke dagen mee te vieren is vrijwelzeker Witbier. Populair of minder bekend. Een café met goede bierkaart heeft ook een fris Amsterdams Witbier op de tap of op fles.

Maar er is tegenwoordig zoveel bier dat je er bijna in verzuipt. Daarom een kleine verkenning van drie Amsterdamse Witbieren. 

het bekendste Amsterdams Witbier?

Het bekendste witbier is natuurijk IJwit. Deze klassieker in het gamma witbieren wordt sinds 2002 gebrouwen. Je komt ‘m vrijwel overal tegen in de stad. Een allemansvriend die, eerlijk is eerlijk, in elk jaargetijde lekker wegdrinkt. Vroeger was IJwit ongepolijst, zoet, met heel veel koriander. Dat waren mooie tijden. Ruw craft bier, dat op natuurlijke wijze evolueerde in smaak. Tegenwoordig ligt het bier wat meer in lijn met de Belgische Witbieren. IJwit is meer in balans en nog beter doordrinkbaar, maar een tikkeltje generieker dan voorheen.

Brouwerij 't IJ : IJwit 6,5%

Licht troebel, goud van kleur, vol van smaak met kruidige en citrusachtige tonen. Het populairste witbier van Amsterdam, misschien wel van Nederland. Soepel en overtuigend. IJwit en Chouffe Blanche vinden we wel wat veel op elkaar lijken. Zoveel, dat het vragen oproept.

Keilekker is IJwit desondanks!

De prijs voor horeca voor een fust met 20 liter IJwit (januari 2024) bedraag een stevige € 95,00 ex BTW.

IJwit Witbier Amsterdam

‘Nieuwe’ minder bekende Amsterdamse Witbieren die opdruiken

Brouwerij Homeland is in 2016 gestart en heeft zich inmiddels bewezen in de stad als producent van van bijzondere Amsterdamse craft bieren. In de categorie wit maken ze naam met Amsterdams Witbier Belgische stijl

Homeland : Amsterdams Wit 5,0%

Amsterdams Wit bevat grote hoeveelheden tarwe, maar in dit bier zit ook behoorlijk veel haver en die twee samen geven het bier een mooie natuurlijke troebel. Amsterdams Wit heeft ook een aangenaam zacht mondgevoel. Bitterheid, die niet past binnen deze bierstijl, ontbreekt door behoedzaam gebruik van bitterhop.

De prijs voor horeca voor een fust met 20 liter IJwit (januari 2024) bedraag een stevige € 95,80 ex BTW.

Amsterdams Witbier van Brouwerij Homeland

Verborgen pareltje : Bruut Eigenweiss, Witbier of Weizen?

Een beetje een sigaar uit eigen doos, maar…

Eigenweiss is een Amsterdams witbier dat zich onderscheidt van andere witbieren. Eigenweiss wordt namelijk gebrouwen met heel veel tarwe. 50% van alle mout die gebruikt wordt in de bereiding is tarwe, evenveel als bij de bereiding van Weizenbier. Daardoor is Eigenweiss een bijzonder zacht tarwebier dat tegelijk heerlijk licht en fris van smaak is.

Bruut Eigenweiss 5,5% - Krachtig en geliefd

Het aroma van limoen van dit Amsterdams Witbier komt je onmiddellijk tegemoet. De  kruidige twist worden verzorgd door de sereh en wat koriander. Het citroentje kun je vergeten, want door de toegevoegde verse limoen is het bier al op smaak en biedt het intensiteit zonder te verzadigen. Alle goede eigenschappen van de stijlen Witbier en Weizen worden verenigd in Eigenweiss. De grote hoeveelheid tarwe van Weizen gecombineerd met de frisse kruiden die in Witbier aan bod komen.

Betaalbaar Witbier
Bruut bewijst met Eigenweiss dat tarwebier echt niet de hoofdprijs hoeft te kosten. De prijs voor horeca voor een fust met 20 liter (januari 2024) komt op een nette € 86,00 ex BTW.

Amsterdams Witbier Eigenweiss

Witbier en Weizen - verschillen en overeenkomsten

Witbier en Weizen zijn verschillende bieren. Witbier komt uit België, Weizen komt uit de provincie Beieren in Duitsland. Wit en Weizen hebben een paar ‘overeenkomsten’.

Bij de bereiding van beide bieren gaat er naast gerstemout ook tarwe de ketel in. Bij Weizen bedraagt het aandeel gemoute tarwe minimaal 50 procent.  Bij Witbier wordt er meestal ongemoute tarwe gebruikt, in de regel niet meer dan 20% van het totaal aan mout.

Esters en fenolen

Zowel Weizen als Witbier hebben meestal een lichte en verfrissende smaak, wat ze bij uitstek geschikt maakt als terrasbieren. Bovendien geeft tarwe een zacht, romig mondgevoel aan het bier. Daarnaast voegt de gist in beide bieren nog esters en een fenolische toets toe. Fenolen en esters in bier zijn geurstoffen oftewel bieraroma’s. In Weizenbier ruiken we vaak hints van banaan (isoamylacetaat) en kruidnagel (4-VG of 4-vinyl guaiacol). De Weizengist maakt deze karakteristieke geuren van banaan en kruidnagel uit ferulinezuur die in de mout voorkomt. Niet iedere biergist kan dit. Maar ook in Witbier leveren dezelfde fenolen en esters een belangrijke bijdrage aan de smaak. Beide bieren zijn verfrissend. Tot zover de overeenkomsten.

Hoe zit het met de verschillen tussen Witbier en Weizen?

De kracht van beide biertypen zit ‘m in het verschil. Belgisch witbier wordt gekruid en geurt vrijwel altijd naar citrus. Frisse en kruidige smaken komen duidelijk in witbier naar voren. Er wordt gebruik gemaakt van gedroogde sinaasappelschil en gekneusd korianderzaad en andere smaakmakers.

Bij Duitse bieren is het gebuikt van kruiden en citrus vanwege het Reinheitsgebot niet toegestaan. Volgens het Reinheitsgebot mag Duits bier alleen uit water, gist, hop en gerst of tarwe bestaan. In Weizenbier krijgt de gist de hoofdrol om smaak te maken. Denk aan vrij dominante aroma’s van banaan. Samen met de 50% tarwe geeft dat een voller bier dat zachter is van smaak. Een Weizen verzadigt eerder dan wit, maar is toch nog behoorlijk fris.

nieuwsBRIEF

NIEUWE BIEREN, EVENTS & AANBIEDINGEN

Altijd op de hoogte - Aanbiedingen op maat

VAN FLES TOT FUST

Bekijk hier alle bieren voor jouw zaak. Bruut heeft een divers assortiment aan craftbieren voor horeca en slijter.
Check en ontdek onze bieren.

Welkom,
we moeten het even vragen, ben je ouder dan 18?