Beste Tripel van Nederland?
Gajes is zeker geen standaard tripel zoals we die kennen van onze zuiderburen.
Een tripel in het kort
Karakteristiek voor een tripel zijn de bekende aroma's van kruidige fenolverbindingen en fruitige esters afkomstig van de gist. De kleur is blond tot goudblond. Een tripel is daarnaast een bier met een bovengemiddelde body, vaak met aardig wat restzoet (restsuikers) die vanuit de mout afkomstig zijn en een redelijk hoog koolzuurgehalte. Het hogere alcoholpercentage, dat tussen de 7 en 11% ligt, versterkt de beleving van zoetheid (alcoholzoetheid) en werkt verwarmend. Wat hopbitterheid is zeker gewenst (15 - 38 IBU), deze wordt bij een goed gebrouwen tripel perfect gebalanceerd door restsuikers vanuit de mout.
Allemansvriend met mankementen
Tripels zijn ongekend populair en worden veel gebrouwen door de beginnende hobbybrouwer. Heel wat tripels werden door ons onderzocht voordat het idee voor Gajes ontstond. Als je veel tripels onderzoekt, dan lijken ze wellicht ook wat generiek, althans dat ondervonden wij. Iets dat voor iedereen natuurlijk weer anders is. We stuitten op meer overlap tussen tripels dan dat er sprake is van onderscheid. Vaak is er een wat 'plakkerige' body als gevolg van een te zoet basisbier waaraan cara-soorten hun uitgesproken moutige smaak geven. De welbekende van de Belgische gist geeft fruitige esters en kruidige fenolen die de moutige smaak maskeren of beter gezegd: balanceren. Een tripel heeft daarmee een duidelijk vrij gemakkelijk herkenbaar standaardpallet aan smaken en aroma's.
Het plan voor een verfrissende tripel met onverwachte smaken
Wat nu als we op de een of andere manier kenmerken van nu kunnen toevoegen aan deze bierstijl en een aantal karakteristieke elementen wat temperen? De keuze viel op de verfijnde aroma's van citrus die we in veel van de Amerikaanse hopsoorten tegenkomen. Het basisbier moest clean en doordrinkbaar zijn zodat het hopprofiel goed naar voren komt. Dat betekende onder andere kiezen voor minder restzoetheid, minder esters en weinig bijdrage van smaakactieve fenol-componenten. Het verminderen van fenol-componenten in bier heeft bovendien een bijkomend gunstig bijkomend effect op de veroudering. Een bier met veel polyfenolen zal sneller oxideren waardoor de frisheid van een bier verdwijnt en de ongewenste oxidatiesmaak tevoorschijn komt. Dat gecombineerd met 8% alcohol en een stevig bittere afdronk resulteerde na twee jaar proberen in het bier Gajes zoals we dat sinds 2015 kennen. Een frisse hopgedreven tripel met een stevig bittere afdronk.
Beste Tripel van Nederland
Dat Gajes een bijzondere tripel is geworden spingt regelmatig in het oog tijdens de jaarlijkse nationale bierverkiezing Dutch Beer Challange. In 2016 won het de prijs 'Beste bier van Nederland'. Ook daarna viel Gajes meerdere keren in de prijzen. Wil je weten welke prijzen Gajes in de afgelopen jaren gewonnen heeft kijk dan op bruutbier.nl/awards