New England IPA Wazig - Bruut Bier

Amsterdamse NEIPA
19 January 2018

New England Style IPA / West Coast IPA uit Amsterdam

De IPA is ongekend polulair. In Amerika neemt dit bier in zijn eentje bijna een kwart van de totale consumptie aan craft bieren voor zijn rekening.

In navolging op de reguliere IPA is er nu een spin-off in rap tempo vanuit het niets in beeld gekomen: de New Engalnd IPA's of NEIPA's uit de regio in het uiterste Noord Oosten van de VSA: New England. We verwachten dat deze stijl wel eens populaider dan de gewone East Coast IPA kan worden, omdat ze een verfijnder hopprofiel hebben. Ze zijn zacht van smaak, fruitig en dorstlessend. De NEIPA is verfrissend speciaalbier voor de warme zonnige dagen.

De IPA’s van New England zijn met opzet Wazig of troebel, wat deze brouwsels een zacht, romig mondgevoel kan geven. De bekende hopbitterheid die je verwacht bij een IPA ontbreekt nagenoeg, want bitterhoppen worden niet of nauwelijks toegepast binnen deze stijl.

In plaats daarvan worden enorme hoeveelheden aromahoppen gebruikt aan het eind van het brouwproces. In onze New Amsterdam Pale Ale Wazig, voegen we in totaal 75 kilo fruitige aromahoppen toe. Een deel aan het eind van het koken als we het bier naar de whirlpool slangen en een deel in de lagering als het jongbier koud staat te rijpen.

Door het gebruik van hop die een tropische, sappige zoetheid geven in plaats van de klassieke bitterhoppen, ontstaat een zacht troebel bier dat eruitziet een smaakt als een frisse biersmoothy. Ook de trouwe IPA-liefhebber komt niets te kort, want een overvloed van de welbekende frisse citrus-y-smaken zullen je smaakpapillen de kost geven.

Onze eigen versie van de New England IPA geven we ook nog een mooie volzachte moutigheid mee door het gebruik van vier soorten mout (waaronder haver, rogge, en gerst).

Lees verder over het smaakprofiel van onze New Amsterdam Pale Ale in de speciaalbier webwinkel van Bruut.