New England IPA Wazig - Bruut Bier

Wazig een troebele biersmoothy
19 January 2018

New England Style IPA / West Coast IPA

De IPA is ongekend polulair. In America neemt dit bier in zijn eentje bijna een kwart van de totale consumptie aan craft bieren voor zijn rekening.

Onlangs is er een IPA spin-off in rap tempo vanuit het niets in beeld gekomen: de IPA's van New England. We verwachten dat deze stijl wel eens de populairste bierstijl van 2018 kan worden. Ideaal als dorstlessend verfrissend speciaalbier op warme zonnige dagen.

De IPA’s van New England met opzet Wazig of troebel, wat deze brouwsels een zacht, romig mondgevoel kan geven. De bekende hopbitterheid die je verwacht bij een IPA ontbreekt nagenoeg, want bitterhoppen worden niet of nauwelijks toegepast binnen deze stijl.

In plaats daarvan worden enorme hoeveelheden aromahoppen gebruikt aan het eind van het brouwproces. In onze New Amsterdam Pale Ale Wazig, voegen we in totaal 75 kilo fruitige aromahoppen toe. Een deel aan het eind van het koken als we het bier naar de whirlpool slangen en een deel in de lagering als het jongbier koud staat te rijpen.

Door het gebruik van hop die een tropische, sappige zoetheid geven in plaats van de klassieke bitterhoppen, ontstaat een zacht troebel bier dat eruitziet een smaakt als een frisse biersmoothy. Ook de trouwe IPA-liefhebber komt niets te kort, want een overvloed van de welbekende frisse citrus-y-smaken zullen je smaakpapillen de kost geven.

Onze eigen versie van de New England IPA geven we ook nog een mooie volzachte moutigheid mee door het gebruik van vier soorten mout (haver, rogge, ambermout en pilsmout).

Lees verder over het smaakprofiel van onze New Amsterdam Pale Ale in de speciaalbier webwinkel van Bruut.