Bruut Bier

  • bruutbier-banner-over-bruut-bier-980x460_c
  • bruutbier-banner-over-bruut-bier-ward-venstra-980x460_c
  • bruutbier-banner-over-bruut-bier-ward-venstra-sander-van-engelen-980x460_c

Bruut?!
Bruut is een nanobrouwerij in Amsterdam, vlakbij de Czaar Peterstraat. Bij ons draait alles om balans en niet zozeer om een grootschalige productie.

Wat maakt het Bruut?
Bruut onderscheidt zicht met relatief droge blonde bieren die gestoeld zijn op de traditie van het ambacht en die tegelijkertijd worden verreikt met nieuwe smaken en trends van nu. Onze bieren zijn niet extreem, maar wel complex en verleidelijk. Beheerst en vernieuwend tegelijk.

Duurzaam
Duurzaam en met aandacht, dat is volgens ons (Sander en Ward) dé manier om goed bier te brouwen. We vinden dat bier de gelegenheid moet krijgen om op natuurlijke wijze te evolueren in smaak. Al onze recepturen worden daarom zonder haast gebrouwen met respect voor de natuurlijke rijpings- en verouderingsprocessen. Wij filteren en pasteuriseren onze bieren niet.

De plannen voor straks
We staan al een poosje in de startblokken om ons te vestigen als duurzaam opererende nanobrouwerij in Amsterdam. Een brouwerij die voorziet in eigen energie, opgewekt op eigen dak of elders, en die emissie noch afval kent.

We zoeken alleen nog naar een geschikte locatie, liefst met een rauw industrieel randje en we onderzoeken alle logistieke en praktische hobbels die bij het opzetten van een volledig duurzame productieketen op onze weg komen. De komende tijd maken we gebruik van de ketels van de Belgische brouwerij Anders.

Hoe zijn we gestart?
In 2014 hebben we voor het eerst eigen recepten in het “groot” gebrouwen bij brouwerij De Praght in Dronten. Hier hebben we met vallen en opstaan geleerd hoe we de installatie van een microbrouwerij zelfstandig bedienen.

Voor goede raad kunnen we altijd terecht bij onze mentor Fred (de voormalig brouwmeester van Brouwerij ‘t IJ). En de ambachtelijke brouwopleiding die wij in België volgden heeft ons het nodige inzicht verschaft in de processen en het management van de mout- en bierbereiding. Maar daar stopt het niet. In de tijd die over blijft lezen we behoorlijk wat vakliteratuur en we experimenteren in onze eigen keukens waar we nieuwe recepturen ontwikkelen.

Op de pagina steun bruut! vind je meer informatie over onze achtergronden en toekomstplannen. Tevens heb je de mogelijkheid om ons met een donatie te ondersteunen in onze doelstelling een eigen kleinschalige brouwerij te openen.

Alle hulp is welkom. Heb je brute ideeën of suggesties, ben je investeerder of crowdfunder, aarzel niet om contact met ons op te nemen.

bruut-bier-brouwerij-amsterdam-gastbrouwen-bij-praght-in-drontenMicrobrouwerij Praght in Dronten